Tranzactiile cu birouri, la cel mai redus nivel din ultimii doi ani si jumatate - imobiliare


Tranzactiile cu birouri, la cel mai redus nivel din ultimii doi ani si jumatate

Imprimare E-mail
12 aprilie 2012

Doar 900 de milioane de euro au totalizat, in pimul trimestru, investitiile in proprietati comerciale in zona Europei Centrale si de Est. Tranzactiile cu birouri, spatii de retail si logistice din Europa Centrala si de Est au inregistrat in primul trimestru cel mai redus nivel din ultimii doi ani si jumatate.

In regiune, cu doar cateva exceptii, inclusiv preluarea City Business Centre Timisoara de catre NEPI, Polonia a atras majoritatea banilor. Cererea redusa si accesul dificil la finantare sunt principalele cauze ale reducerii volumului de investitii, potrivit analistilor CBRE.

"Volumul investitiilor in proprietati comerciale in Europa Centrala si de Est au totalizat 900 de milioane de euro, cel mai redus nivel din trimestrul al treilea al anului 2009. Factorii care sunt in spatele acestor volume reduse sunt accesul dificil la finantare si cerintele investitorilor din ce in ce mai limitate", se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara CBRE.
Majoritatea tranzactiilor din primul trimestru al anului au avut loc in Polonia, continuandu-se astfel trendul de pe parcursul anului trecut.

Tranzactii semnificative in afara Bucurestiului

"O exceptie notabila a acestui trend este vanzarea complexului de birouri City Business Centre din Timisoara fondului sud-african New Europe Property Investment (NEPI), reprezentand prima tranzactie semnificativa din afara Bucurestiului de cand piata a inceput sa-si revina din recesiunea din 2009. O alta tranzactie semnificativa a fost cea incheiata prin care dezvoltatorul de parcuri industriale si logistice Prologis a vandut mai multe proprietati din portofoliu, inclusiv din Polonia, fondului Hines Global REIT", se mentioneaza in raportul CBRE.

Cei mai activi finantatori din regiune, in domeniul proprietatilor comerciale, sunt in Cehia si Polonia.
"Presiunea care se simte in continuare pe finantarea in domeniul imobiliar a schimbat semnificativ spectrul finantatorilor activi in Europa Centrala si de Est. Cei mai activi finantatori sunt focalizati pe Europa Centrala, respectiv Polonia si Cehia", apreciaza reprezentantii CBRE.

NEPI a preluat la inceputul acestui an complexul de birouri City Business Centre Timisoara. Proprietarului, omul de afaceru Ovidiu Sandor a primit actiuni in valoare de 16,5 milioane euro si a preluat datorii de 29,3 milioane euro, potrivit Mediafax. Datorita valorii tranzactiei si amplasamentului (in afara Bucurestiului), tranzactia reprezinta un record pentru piata de investitii din Romania.




Sursa: vezi articolul original

 

Cele mai noi articole
» Cum sa iti amenajezi casa in stil rustic » Casele viitorului: cum arata locuintele ecologice construite sub apa » Cum arata bucataria visurilor tale? » 46% din familiile romanesti traiesc in locuinte supraaglomerate » Casa Dansatoare, cladirea inedita din Praga » Prima Casa va fi exclusa din legea Darii in Plata » Darea in plata, adoptata de Senat! Prima Casa a fost inclusa! » Statul vinde imobile in centrul Capitalei » Peste 500 de locuinte premium din Bucuresti vor fi gata pana la finalul anului 2017 » Nu se va mai putea construi pe spaiile verzi dintre blocuri



Stiri imobliare Tranzactiile cu birouri, la cel mai redus nivel din ultimii doi ani si jumatate