Romanii nu mai cauta "vise". Cererea si preturile locuintelor, la jumatate fata de 2007 - imobiliare


Romanii nu mai cauta "vise". Cererea si preturile locuintelor, la jumatate fata de 2007

Imprimare E-mail
19 aprilie 2012

Cererea de locuinte s-a injumatatit de la declansarea crizei economice, la sfarsitul anului 2007, desi preturile au scazut cu acelasi procent in acest interval, iar cei interesati nu mai cauta "vise", ci locuinte adaptate nevoilor si bugetului, spun consultantii imobiliari, citati de Mediafax.

"Proprietarii au scos la vanzare in Bucuresti cu 15% mai multe locuinte decat totalul ofertei promovate in 2007 si cu 24% mai multe decat anul 2006, desi preturile solicitate astazi sunt cu peste 50% mai mici decat preturile din momentul de maxim inregistrat la sfarsitul anului 2007. Statistic, volumul cererii este de asemenea la mai putin de 50% fata de cel din 2006-2007. Aceste cifre arata ca suntem intr-o piata a cumparatorilor, care sunt net favorizati in procesul de negociere si achizitie", se arata intr-un studiu realizat de portalul homefinders.ro, lansat joi la Targul Imobiliar National - tIMOn.

Portalul, fondat de Matei Malos, care a infiintat si site-ul magazinuldecase.ro, vandut in 2010 catre Sanoma Digital, este destinat cumparatorilor de locuinte, pe care ii asista la achizitia unei locuinte, pentru un comision care porneste de la 980 de euro.

Malos a aratat ca 2012 este anul cu cele mai multe apartamente la vanzare la jumatate de pret, si avand in vedere ca cererea eligibila este in scadere din cauza normelor de creditare impuse de BNR, iar pe piata este supraoferta, acesta este un moment bun pentru achizitia de locuinte.

Pe de alta parte, Ion Catutoiu, directorul general al companiei Real Time, spune ca dupa o perioada in care romanii care voiau o locuinta cautau "vise", acum acestia si-au adaptat cerintele situatiei actuale.

"Dupa o perioada in care toata lumea credea ca trebuie sa se construiasca locuinte, ca trebuie sa cumparam casele de pe hartie, ca avem nevoie de doua case, una la munte, una la mare, ca salariile vor creste, am descoperit ca romanii trebuie sa-si cumpere o casa in functie de nevoi si de puterea de cumparare. Oamenii nu mai cauta acum "vise", ci cauta preturi bune, locatie buna, suprafata decenta, nu mai cauta campanii de marketing pompoase", a spus Catutoiu, intr-o conferinta de presa.

In opinia sa, pretul unei locuinte nu trebuie privit intr-un mod independent si singular, locuirea insemnand rata al banca, costuri de intretinere, costuri si timp de deplasare.

"Romanii pot sa cheltuie maxim 40-50% din venitul familiei pentru o locuinta (rata la banca, intretinere, utilitati). Clientul din piata rezidentiala a anului 2007 s-a maturizat in 2012. Acum analizeaza comparativ optiunile, le califica in functie de nevoi si gaseste decizia optima pentru el", a adaugat Catutoiu.

Targul imobiliar tIMOn a inceput joi la pavilionul expozitional din Piata Constitutiei, fiind prezente 116 firme expozante, cu 150 de proiecte. Targul se va inchide duminica.

Potrivit organizatorilor, la editia din aceasta primavara a targului se pot regasi locuinte noi cu preturi de sub 30.000 de euro, pentru prima oara in istoria pietei ansamblurilor de locuinte.

Alta noutate ar fi aparitia primelor locuinte noi amplasate in Pipera scoase la vanzare la preturi de sub 45.000 de euro, dar si locuri de parcare gratuite in proiecte in care acestea se vindeau inainte de criza la aproape pretul unei garsoniere intr-un bloc vechi.

Desi nu mai sunt la mare cautare, locuintele in proiectele nefinalizate nu lipsesc de la targ. Este cazul unui proiect de 42 de locuinte cu una si doua camere, amplasat in zona Drumul Taberei, cu finalizare in luna mai.

Preturile propuse in cazul acestui ansamblu pornesc de la 43.500 de euro pentru o garsoniera si ajung la aproape 70.000 de euro pe metru patrat, ceea ce inseamna circa 1.000 de euro pe metru patrat.

La targ sunt promovate in mare parte proiecte de mici dimensiuni, formate dintr-un imobil, fiind prezenti foarte putini dezvoltatori mari, precum Hercesa, Adama sau Opus Land. Totodata, majoritatea proiectelor promovate sunt prezente obisnuite ale targurilor imobiliare din ultimii ani.

In categoria proiectelor de mici dimensiuni intra o serie de imobile promovate in zona de sud a Capitalei, unde preturile pornesc de la 22.000 de euro in Soseua Oltenitei- intrare in Popesti Leordeni, pentru o garsoniera si ajung la 125.000 de euro pentru o casa de tip duplex de 148 de metri patrati.

In cazul dezvoltatorilor mari, grupul spaniol Hercesa promoveaza proiectul Vivenda Residencias, din zona Pantelimon, unde preturile pornesc de la 96.440 de euro la apartamente cu trei camere, acestea fiind de asemenea disponibile la inchiriere la 400 de euro pe luna.

Dezvoltatorul Adama, detinut de grupul austriac Immofinanz, promovaza la targ ansamblurile Evocasa Armonia, Evocasa Optima si Evocasa Selecta din Bucuresti. In aceste complexuri, preturile pornesc de la 57.115 euro pentru apartamentele cu doua camere, in timp ce apartamentele cu 3 camere sunt scoase la vanzare cu aproape 88.000 de euro.

Cea mai mare parte a ofertei de la targ se incadreaza in marja de pret de 35.000-50.000 euro pentru garsoniere, 50.000-70.000 pentru 2 camere si 80.000-120.000 euro pentru apartamente cu 3 camere, existand insa la vanzare si garsoniere cu 25.000 de euro (in cartierul Militari), apartamente de 2 camere cu 37.900 euro (zona Brancoveanu), apartamente de 3 camere cu 54.900 de euro (zona Brancoveanu), penthouse cu 98.000 de euro sau vile cu 4 camere in zona de sud a Capitalei, cu 75.000 de euro.Sursa: vezi articolul original

 

Cele mai noi articole
» Cum sa iti amenajezi casa in stil rustic » Casele viitorului: cum arata locuintele ecologice construite sub apa » Cum arata bucataria visurilor tale? » 46% din familiile romanesti traiesc in locuinte supraaglomerate » Casa Dansatoare, cladirea inedita din Praga » Prima Casa va fi exclusa din legea Darii in Plata » Darea in plata, adoptata de Senat! Prima Casa a fost inclusa! » Statul vinde imobile in centrul Capitalei » Peste 500 de locuinte premium din Bucuresti vor fi gata pana la finalul anului 2017 » Nu se va mai putea construi pe spaiile verzi dintre blocuriStiri imobliare Romanii nu mai cauta "vise". Cererea si preturile locuintelor, la jumatate fata de 2007