Investitorii imobiliari "fug" de locuintele ANL, pentru ca nu sunt profitabile - imobiliare


Investitorii imobiliari "fug" de locuintele ANL, pentru ca nu sunt profitabile

Imprimare E-mail
22 aprilie 2012

Jucatorii din piata imobiliara nu vor sa finanteze constructia locuintelor ANL destinate inchirierii, deorece chiriile care vor fi incasate nu vor fi profitabile.

Finantarea constructiei locuintelor ANL destinate inchirierii va putea fi asigurata si de catre investitorii privati, dupa ce Guvernul a aprobat miercuri un program privind construirea de locuinte cu capital privat, potrivit Mediafax.

Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu, este rezervat in privinta acestui proiect, afirmand ca reactia investitorilor va fi influentata de dezghetarea pietei imobiliare.

Totodata, initierea unor proiecte noi este conditionata si de ritmul in care vor reusi bancile sa-si lichideze portofoliul de active imobiliare preluate dupa venirea crizei.

"Nu stim care ar fi argumentul economic pentru un investitor privat care sa genereze implicarea in acest tip de proiecte", a spus seful ARACO, punctand ca apetitul acestora pentru proiecte de parteneriat public-privat dupa ultimele modificari legislative este oricum unul redus.

Cuantumul chiriei pentru o locuinta nu poate fi mai mare de o treime din salariul mediu net pe economie, dar nu mai mic decat valoarea stabilita de amortizarea locuintei pe perioada normata de viata. Jumatate din incasarile din chirii vor merge la bugetul de stat, 30% revine investitorului privat si 20% ANL.

Cum salariul mediu net pe economie este de circa 1.600 de lei (circa 366 de euro), chiria nu poate trece de 122 de euro. Din aceasta suma, doar 30% ii revine lunar dezvoltatorului, respectiv sub 37 de euro. Astfel, firma care construieste apartamentul va castiga din inchirierea acestuia sub 450 de euro pe an, ceea ce inseamna venituri de mai putin de 4.500 de euro in zece ani.

"Realist ar fi ca ponderea din chirii care revine investitorului sa fie de 50-60%, in ideea ca vor mai creste salariile. Daca ramane la 30%, nu este tentant pentru investitori sa-si asume riscuri. Este posibil ca proiectul sa devina interesant peste cativa ani, in conditiile unui avans al salariilor", a declarat Cristian Erbasu, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC).

Costurile pentru constructia unui apartament de 50 de metri patrati, incluzand cheltuielile financiare dar exceptand terenul, se ridica la aproximativ 30.000 euro, pe o perioada de 25 de ani, a adaugat omul de afaceri, care este actionar al unui grup de firme specializat in industria constructiilor.

Omul de afaceri israelian Yigal Zohar, care a construit prin intermediul mai multor firme circa 1.500 de apartamente in ultimii cinci ani in Romania, crede ca noul proiect este fie o greseala, fie este lipsit de logica.

"La asemenea incasari din chirii nu-ti poti recupera banii niciodata. Daca ANL vrea sa construim pentru el, o vom face cu cea mai mare placere, dar nu pentru incasari de 40 de euro pe luna. Pentru mai putin de 200 de euro pe luna pentru un dezvoltator nu are sens afacerea, pentru ca el vrea sa isi recupereze investitia in zece ani", a spus Zohar.

El a afirmat ca nu crede, ci este sigur ca firmele private nu vor fi tentate, in aceste conditi, sa participe la finantarea constructiei de locuinte ANL.

» vezi articolul original


sursa:


 

Cele mai noi articole
» Cum sa iti amenajezi casa in stil rustic » Casele viitorului: cum arata locuintele ecologice construite sub apa » Cum arata bucataria visurilor tale? » 46% din familiile romanesti traiesc in locuinte supraaglomerate » Casa Dansatoare, cladirea inedita din Praga » Prima Casa va fi exclusa din legea Darii in Plata » Darea in plata, adoptata de Senat! Prima Casa a fost inclusa! » Statul vinde imobile in centrul Capitalei » Peste 500 de locuinte premium din Bucuresti vor fi gata pana la finalul anului 2017 » Nu se va mai putea construi pe spaiile verzi dintre blocuriStiri imobliare Investitorii imobiliari "fug" de locuintele ANL, pentru ca nu sunt profitabile