Vanzarea casei va fi nula fara atestatul energetic - imobiliare


Vanzarea casei va fi nula fara atestatul energetic

Imprimare E-mail
23 aprilie 2012

Din vara, proprietarii vor fi obligati sa obtina certificate energetice daca vor sa-si vanda sau sa-si inchirieze locuinta. Altfel, risca anularea eventualei tranzactii.

Pana la 9 iulie, Guvernul trebuie sa se prezinte la UE cu o lege care prevede obligativitatea atestarii energetice a locuintelor, altfel Romania ar putea fi sanctionata cu infringement. Noi avem deja o astfel de reglementare (Legea nr. 372/2005), insa aceasta trebuie modificata potrivit unei Directive europene (2010/31/UE), iar acum Guvernul pregateste un astfel de amendament.

Pentru proprietarii de locuinte, cel mai important efect pe care-l va avea noua legislatie consta in imposibilitatea de a mai vinde sau inchiria casa fara certificatul de performanta energetica, sub sanctinea nulitatii relative a eventualei tranzactii. De asemenea, in cazul in care casa va fi, totusi, vanduta/inchiriata fara atestat, tranzactiile respective vor putea fi atacate ulterior in justitie de partile care au incheiat contractul sau de catre terti.

Cum ne certificam casa

In prezent exista aproximativ 1.300 de auditori energetici pentru cladiri care au fost acreditati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si care pot emite certificate de performanta energetica a cladirilor. "Un certificat energetic de acest gen va costa undeva intre 250 si 600 de lei, in functie de suprafata apartamentului sau cladirii respective. Certificatul va fi acordat de evaluatori specializati si exista in acest moment 1.300 de asemenea evaluatori. In consecinta, procesul poate deja incepe. Pe masura ce aceasta procedura va intra in vigoare, vor aparea si altii, iar concurenta pe piata evaluatorilor poate duce la scaderea costurilor", a aratat purtatorul de cuvant al Guvernului, la o scurta prezentare a proiectului normativ.

Legea va intra in vigoare la 60 de zile de la data publicarii in "Monitorul Oficial", decizie luata "ca sa fie timp pentru obtinerea certificatelor energetice pentru cei care vor sa tranzactioneze aceste cladiri", a mai spus oficialul.

Si pentru cladirile publice sau detinute de autoritati va fi obligatorie atestarea energetica. Actul normativ impune obligativitatea afisarii certificatelor la cladirile aflate in proprietatea/administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice, cu o suprafata utila de peste 500 de metri patrati.

Banci de date cu eficienta energetica

Proiectul mai prevede realizarea unor banci de date specifice eficientei energetice la nivelul cladirilor. Datele vor fi centralizate in vederea fundamentarii planurilor nationale de economisire a energiei si de reducere a dioxidului de carbon, precum si de utilizare a surselor alternative de energie. Totodata, noul act normativ impune obligativitatea introducerii sistemelor de energie din surse regenerabile, pana la finele anului 2020.» vezi articolul original


sursa:


 

Cele mai noi articole
» Cum sa iti amenajezi casa in stil rustic » Casele viitorului: cum arata locuintele ecologice construite sub apa » Cum arata bucataria visurilor tale? » 46% din familiile romanesti traiesc in locuinte supraaglomerate » Casa Dansatoare, cladirea inedita din Praga » Prima Casa va fi exclusa din legea Darii in Plata » Darea in plata, adoptata de Senat! Prima Casa a fost inclusa! » Statul vinde imobile in centrul Capitalei » Peste 500 de locuinte premium din Bucuresti vor fi gata pana la finalul anului 2017 » Nu se va mai putea construi pe spaiile verzi dintre blocuriStiri imobliare Vanzarea casei va fi nula fara atestatul energetic