2012, anul stagnarii pentru piata imobiliara - imobiliare


2012, anul stagnarii pentru piata imobiliara

Imprimare E-mail
01 mai 2012

In primele patru luni ale anului, preturile apartamentelor din Bucuresti au inregistrat variatii destul de miciGarsonierele si apartamentele cu doua camere s-au ieftinit in aprilie cu 2-3%, in timp ce locuintele cu trei si patru camere s-au scumpit nesemnificativLuna trecuta, in Bucuresti, au fost scoase la vanzare cu 20% mai multe apartamente in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecutIn luna aprilie, preturile apartamentelor din Bucuresti au inregistrat variatii destul de mici, garsonierele si apartamentele cu doua camere ieftinindu-se cu 2-3%, in timp ce locuintele cu trei si patru camere s-au scumpit nesemnificativ.

"Dupa perioada de criza abrupta, cand preturile apartamentelor scadeau vertiginos pe intervale de 30 de zile, 2012 pare a fi anul stagnarii si stabilizarii in piata imobiliara. Astfel ar putea fi descrisa situatia din real estate dupa primele patru luni ale anului", potrivit unei analize realizate de Anunturiparticulari.ro. Preturile medii solicitate de proprietari in luna aprilie au inregistrat variatii insesizabile atat in scadere, cum este cazul garsonierelor si apartamentelor de doua camere, cat si in crestere, situatie observata la apartamentele de 3 si 4 camere.
"Desi luna aprilie a fost in calendarul ortodox luna Sarbatorilor Pascale, in ciuda mini-vacantei, numarul ofertelor scoase pe piata pastreaza o medie ridicata, peste 2.200 de bucuresteni alegand sa scoata apartamentul la vanzare", spun reprezentantii portalului imobiliar.

Pretul garsonierelor a scazut cu 3%

Pretul mediu de strigare in cazul garsonierelor s-a invartit in aprilie in jurul valorii de 36.000 euro, cu o variatie de -3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar fara sa suporte schimbari considerabile comparativ cu luna martie.
Apartamentele de doua camere raman si ele la pragul de 56.600 euro, cu 2% mai putin decat in luna aprilie a anului trecut, dar pastrand aceleasi valori ca in martie 2012. Fata de inceputul acestui an, preturile solicitate de proprietari la apartamentele de doua camere au suferit o usoara scadere, de sub 2%.
Pentru un apartament de trei camere, proprietarii au solicitat in medie un pret de 79.400 euro, in usoara crestere fata de luna precedenta si cu doar 2% mai putin fata de inceputul anului sau fata de aprilie 2011. "Chiar si in cazul unitatilor de patru camere, unde oferta nu este atat de vasta si, automat, nici presiunea preturilor solicitate, putem vorbi despre o stabilizare", explica reprezentantii Anunturiparticulari.ro. Pretul mediu de strigare s-a invartit in luna aprilie in jurul valorii de 104.900 euro, nivel similar comparativ cu aprilie 2011 si in usoara crestere fata de luna martie a acestui an, inregistrandu-se o variatie de aproape + 4%.

Pastele nu a adus acalmia in ceea ce priveste ofertele

"Relativ neasteptat, Pastele nu a adus acalmia in ceea ce priveste ofertele imobiliare nou intrate pe piata", potrivit raportului. In luna aprilie, in Bucuresti, au fost scoase la vanzare cu 20% mai multe apartamente in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.
Fruntase in clasament, apartamentele de doua camere au numarat 841 de noi unitati puse in vanzare in aprilie, cu aproape 200 mai putine decat in luna martie a acestui an, dar si cu 15% mai multe decat in aprilie 2011.
Unitatile de trei camere sunt urmatoarele in clasamentul numarului de oferte, mentinand media ridicata. 705 noi apartamente au fost scoase la vanzare de proprietari in luna aprilie, cu doar 50 mai putine decat in martie, dar cu 23% mai multe decat in luna aprilie a anului trecut.
Daca in aprilie 2011, 377 de oferte de garsoniere apareau pe piata, anul acesta, in aprilie, s-au inregistrat 435 de noi unitati puse in vanzare in Bucuresti, cu 15% in plus. Pe piata apartamentelor de 4 camere, au aparut 229 de noi oferte in cea de-a patra luna a anului, fiind si cea mai mare crestere fata de luna similara a anului trecut - cu peste 40%.
"Raportat la cifrele inregistrate de la inceputul anului si pana in prezent, sesizam indiscutabil o maturizare si o stabilizare a segmentului "vechi" al pietei imobiliare. Este insa de urmarit ce viitor va avea programul "Prima Casa", singurul element care ar putea sa modifice radical spectrul imobiliar", au mai spus reprezentantii portalului de imobiliare.
Anunturiparticulari.ro a fost lansat in anul 2001 de compania Agentie.net si consta in monitorizarea tuturor anunturilor imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe internet. Statistica are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe Internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari.

» vezi articolul original


sursa:


 

Cele mai noi articole
» Cum sa iti amenajezi casa in stil rustic » Casele viitorului: cum arata locuintele ecologice construite sub apa » Cum arata bucataria visurilor tale? » 46% din familiile romanesti traiesc in locuinte supraaglomerate » Casa Dansatoare, cladirea inedita din Praga » Prima Casa va fi exclusa din legea Darii in Plata » Darea in plata, adoptata de Senat! Prima Casa a fost inclusa! » Statul vinde imobile in centrul Capitalei » Peste 500 de locuinte premium din Bucuresti vor fi gata pana la finalul anului 2017 » Nu se va mai putea construi pe spaiile verzi dintre blocuriStiri imobliare 2012, anul stagnarii pentru piata imobiliara