Ce locuinte se pot cumpara acum prin programul "Prima Casa" - imobiliare


Ce locuinte se pot cumpara acum prin programul "Prima Casa"

Imprimare E-mail
08 mai 2012

In cei trei ani care au trecut de la adoptarea programului Prima Casa, oferta pe acest segment a crescut considerabil, conform unei analize realizate de portalul imobiliare.

ro.

Daca in iunie 2009, apartamentele vechi cu doua camere erau vizate in principal, dupa aproape trei ani, adresabilitatea programului s-a largit astfel incat aplicantii la acest program au in momentul de fata semnificativ mai multe optiuni de achizitie in limita bugetului impus de catre stat.

De la apartament in Berceni la unul in centrul Capitalei

La momentul demararii programului guvernamental, nivelul maxim al aspiratiilor unui bucurestean era reprezentat de un apartament vechi cu doua camere intr-unul dintre cartierele de clasa medie ale Capitalei - Drumul Taberei, Militari, Dristor, Berceni.

Potrivit imobiliare.ro, la vremea aceea 43% din oferta de apartamente vechi cu doua camere din Bucuresti se incadra in pragul de 60.000 de euro. Astazi insa, ponderea detinuta de anunturile compatibile cu Prima Casa pe acest segment este vizibil mai ridicata, respectiv 65% din total.

In acest moment, cumparatorii se pot indrepta inclusiv spre zone ca Universitate, Romana sau Cismigiu, unde cu 60.000 de euro pot fi cumparate garsoniere, apartamente cu doua sau chiar trei camere, cu suprafete de pana in 60 de metri patrati, in imobile construite intre 1950 si 1970.

O alta schimbare survenita in ultimii trei ani consta in diferentierea clara a preturilor in functie de anul constructiei, in conditiile in care acest criteriu fusese adesea ignorat in anii de boom, cand in piata se vindea orice si oricum.

60.000 de euro este etalonul si pentru proprietarii din marile orase

O adaptare a ofertei de apartamente vechi la criteriile programului guvernamental poate fi observata si in celelalte mari orase ale tarii. Astfel, in urma cu aproape trei ani, cel mai bine la oferta de apartamente vechi cu doua camere statea Iasiul, cu o pondere de 94% a unitatilor ce se incadrau in bugetul maxim accesibil prin "Prima Casa". Acesta era urmat de Timisoara, cu 81% si Brasov, cu 78%.

Un numar important de apartamente cu doua camere de "Prima Casa" existau si in Constanta (74% din total), dar si in Cluj-Napoca (72%). Astazi, in toate aceste orase locuintele ce se incadreaza in bugetul de 60.000 de euro detin o cota de peste 90% din totalul apartamentelor vechi cu doua camere: 91% in Cluj, cate 96% in Iasi, Constanta si Timisoara, si 98% in Brasov.

O alta transformare benefica pentru cumparatori consta in posibilitatea de a achizitiona chiar si un apartament vechi cu trei camere cu ajutorul unui credit (co)garantat de catre stat. In iunie 2009, doar 3% din ofertele de vanzare pe acest segment se incadrau in pragul de 60.000 de euro in Bucuresti. Astazi insa, numarul unor astfel de anunturi a crescut considerabil, la un nivel de 16% din total.

In mod firesc, in celelalte mari orase ale tarii a avut loc, in ultimii trei ani, o crestere si mai pronuntata a ofertei pe segmentul de trei camere. Astfel, in iunie 2009, locuintele din aceasta categorie cu un pret de pana in 60.000 de euro detineau o pondere mai mica de 50% in toate orasele analizate - 16% in Constanta, 17% in Brasov si Cluj-Napoca, 27% in Timisoara si 47% in Iasi.

In prezent insa, oferta pe acest segment se situeaza, conform datelor imobiliare.ro, la mai mult de jumatate din total in majoritatea cazurilor: 51% in Constanta, 54% in Iasi, 62% in Brasov si 81% in Timisoara. Singura exceptie in acest sens poate fi intalnita in Cluj, unde cota apartamentelor cu trei camere la 60.000 de euro se ridica astazi la 34%.

Oferte si pentru segmentul rezidential nou

Dupa cei aproape trei ani de existenta a programului, de remarcat este largirea ofertei de locuinte noi pe acest segment. In Bucuresti, spre exemplu, la momentul iunie 2009, volumul de apartamente noi scoase la vanzare la un pret de maximum 60.000 de euro era foarte redus.

Potrivit datelor imobiliare.ro, doar 6% din anunturile de vanzare pe segmentul de doua camere corespundeau bugetului impus de catre stat. Oferta de locuinte cu trei camere era inca si mai restransa, detinand o cota de doar 2% din total.

Intre timp insa, ponderea locuintelor noi cu un pret maxim de 60.000 de euro a crescut la 21% pe segmentul de doua camere, in vreme ce, pe segmentul de trei camere, cresterea a fost una mult mai mica, situandu-se in prezent la doar 3% din total.

In celelalte mari orase ale tarii, oferta de apartamente noi pe segmentul vizat de programul guvernamental a fost si continua sa fie mult mai generoasa comparativ cu Bucurestiul.

In urma cu trei ani, pe acest buget se pliau 38% dintre apartamentele cu doua camere din ansamblurile rezidentiale din Brasov, 46% dintre cele din Constanta, 58% din oferta pe Iasi, 62% din cea pe Timisoara si 71% din cea din Cluj-Napoca. Astazi, ponderea locuintelor de Prima Casa a crescut considerabil: 73% in Brasov, 85% in Constanta, 79% in Iasi, 64% in Timisoara si 82% in Cluj-Napoca.

» vezi articolul original


sursa:


 

Cele mai noi articole
» Cum sa iti amenajezi casa in stil rustic » Casele viitorului: cum arata locuintele ecologice construite sub apa » Cum arata bucataria visurilor tale? » 46% din familiile romanesti traiesc in locuinte supraaglomerate » Casa Dansatoare, cladirea inedita din Praga » Prima Casa va fi exclusa din legea Darii in Plata » Darea in plata, adoptata de Senat! Prima Casa a fost inclusa! » Statul vinde imobile in centrul Capitalei » Peste 500 de locuinte premium din Bucuresti vor fi gata pana la finalul anului 2017 » Nu se va mai putea construi pe spaiile verzi dintre blocuriStiri imobliare Ce locuinte se pot cumpara acum prin programul "Prima Casa"