Asmita: zgarie-nori cu picioare de lut - imobiliare


Asmita: zgarie-nori cu picioare de lut

Imprimare E-mail
13 mai 2012

Cele mai inalte cladiri de apartamente din Romania au "vicii severe la structura de rezistenta". Informatia a devenit publica in urma unui proces dintre dezvoltatorul complexului imobiliar si constructor.

In Bucuresti, la intersectia Soselei Mihai Bravu cu Splaiul Unirii se gaseste complexul Asmita Gardens - sapte blocuri-turn - cu 17 pana la 25 de etaje, ce masoara intre 66 si 90 de metri in altitudine si cuprind 758 de locuinte. Au costat 94 de milioane de euro. In decembrie 2011, dezvoltatorul proiectului Asmita Gardens a intrat in insolventa, iar azi, apartamentele inca necontractate, aproximativ 350, sunt vandute prin intermediul unui administrator judiciar. 400 de familii locuiesc deja ori sunt pe cale sa se mute aici.

Chiar daca nemaiprezentate publicului pana acum, problemele de structura ale celor sapte zgarie-nori s-au oficializat in 2010. Atunci, dezvoltatorul - firma indiano-britanica Asmita Gardens SRL - a fost dat in judecata de antreprenorul general al santierului, compania austriaca Strabag, pentru recuperarea unei datorii de 8,2 milioane de euro.

O sentinta judecatoreasca

Ca sa limiteze pretentiile Strabag, Asmita Gardens a depus in instanta probe legate de executia defectuoasa a cladirilor. Pana atunci, acestea fusesera mentionate exclusiv in dialogul comercial dintre cele doua parti. In actiunea judecatoreasca, aparatorul Asmita Gardens, avocatul Ana Diculescu Sova, a scris: "Grave abateri la lucrarile de betonare, defecte care nu pot fi remediate si care afecteaza decisiv structura de rezistenta a constructiilor".

In martie 2011, Strabag a pierdut procesul. Sentinta mentioneaza: "Lucrarile sunt de o calitate indoielnica, expertiza tehnica comandata de reclamanta si realizata de Tecton International reveland vicii ale structurii de rezistenta si defecte majore ale betonului incorporat in constructie. Expertiza a scos la iveala defecte la toate cele 7 turnuri construite de Strabag".

Expertiza citata de Tribunal a fost realizata de inginerul danez Bjarne Moller Virenfeldt (56 de ani), patron al firmei Tecton International si fost director general al Tiriac Imobiliare. In expertiza, Virenfeldt a scris: "Gauri in forma de fagure de miere si segregare. Calitatea foarte redusa a executiei betonarii. Daunele necesita lucrari de reparatie foarte ample". Raportul tehnic al danezului, datat martie 2010, a fost o "analiza de birou" bazata pe documentele (inscrisuri sau fotografii) care inregistrasera intreaga desfasurare a santierului. In martie 2010, trei dintre cele sapte turnuri erau locuite. Celelalte patru se gaseau in faza racordarii la utilitati si a finisajelor interioare.

Click pe infografie pentru a mari"Cele mai sigure cladiri din Bucuresti"

Arhitectul care a proiectat complexul Asmita Gardens, Calin Negoescu (56 de ani), spune: "Daca exista niste reclamatii de felul asta (n.r.- legate de calitatea structurii de rezistenta), sunt niste gogomanii. Cand va avea loc un cutremur, cladirile acestea vor fi cele mai sigure din Bucuresti.

Este o lucrare care ar trebui data de model pentru felul in care a fost executata". Calin Negoescu este co-proprietar al biroului de arhitectura Westfourth Arhitecture - cel mai prolific "laborator" de zgarie-nori din Bucuresti, autor, printre altele, al turnurilor Cathedral Plaza, Bucharest Tower Center, Charles de Gaulle Plaza, City Gate, Monaco Towers etc. Este Asmita Gardens, intr-adevar, o lucrare care ar trebui "data de model", asa cum spune cel care a pus pe planseta cei sapte zgarie-nori inainte ca acestia sa apara pe cerul Bucurestiului?

Gardiner&Theobald: "Ne exprimam ingrijorarea"

Executia Asmita Gardens a fost supravegheata tot timpul de Gardiner&Theobald - consultant international in domeniul constructiilor si al arhitecturii. Din documentele obtinute de "Adevarul", reiese ca la o jumatate de an de la inceperea lucrarilor, pe 14 iunie 2007, Gardiner&Theobald transmitea Strabag: "Ca urmare a primirii rapoartelor de incercare privind rezistenta betonului turnat in peretii situati la subsolul 2 al turnului T6, noi ne exprimam profunda ingrijorare cu privire la calitatea materialelor si a manoperei, care pot periclita rezistenta si stabilitatea intregii cladiri. Potrivit rapoartelor mentionate mai sus, rezistenta betonului in unele portiuni ale peretilor este jumatate din rezistenta necesara".

Alta scrisoare, trimisa de Gardiner&Theobald, pe 3 octombrie 2007, mentioneaza: "Ne exprimam ingrijorarea extrem de profunda cu privire la calitatea lucrarilor de rezistenta pentru turnurile T5 si T6. () Un perete care a fost turnat la etajul 1 al turnului T6, cu numai doua zile in urma, trebuie sa fie demolat din cauza calitatii dezastruoase".

Strabag: "Defectele au fost remediate"

Contactata de "Adevarul", compania Strabag a raspuns prin intermediul biroului de presa de la Viena: "Nu exista niciun motiv pentru a pune la indoiala calitatea structurii de rezistenta a proiectului Asmita Gardens. () Toate defectele intermediare, constatate pe parcurs, au fost remediate de Strabag inainte de receptie, iar remedierea lor a fost acceptata de Inginer (n.r. - Gardiner&Theobald)".

ISC: "Am efectuat 109 controale"

Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) sustine, de asemenea, ca la proiectul Asmita Gardens nu au fost inregistrate defecte la structura de rezistenta: "Pe parcursul executiei lucrarilor, Directia Regionala in Constructii Bucurest-Ilfov (DRCBI), prin inspectorii sai de specialitate, a efectuat un numar de 109 controale, dintre care 94 de controale la executia lucrarilor ajunse in faza determinanta si 15 controale curente. Masurile dispuse de catre reprezentantii DRCBI prin actele de control au fost duse la indeplinire la termenele stabilite". Reprezentantii ISC afirma ca receptia celor sapte cladiri a fost efectuata in iunie 2009 (pentru turnurile T5-T7) si in noiembrie 2009 (pentru turnurile T1-T4).

Vedete care locuiesc aici

Printre locatarii cu notorietate publica ce si-au cumparat apartamente in complexul Asmita Gardens se regasesc Nicoleta Luciu, actrita si vedeta Playboy (doua apartamente cu doua camere); Calin Goia, solist al trupei Voltaj (o garsoniera); Gabi Constantin, chitarist al trupei Voltaj (o garsoniera); Florin Piersic jr, actor (un apartament cu doua camere); Fadi Hassan Nasr, patron al magazinelor de confectii Ziggo House (zece apartamente).

Pagubitii celor sapte turnuri

Principalul pagubit al intrarii in insolventa a Asmita Gardens SRL este banca Alpha Bank, cea care a finantat proiectul si care are de recuperat 70 de milioane de euro - tot atat cat a reprezentat imprumutul acordat societatii indiano-britanice. Investitia fiind bazata pe credit, dezvoltatorii proiectului au pierdut mult mai putin. Potrivit tabelului preliminar al creantelor, intocmit dupa declansarea procedurii de insolventa, celor doi actionari ai companiei - senatorul indian Muzaffar Hussain si fondul britanic Charlemagne Capital - le-a fost recunoscut dreptul de a recupera aproximativ cate 13 milioane de euro. Bani de recuperat are si Directia de taxe si impozite a Primariei Sector 4 (aproximativ 1 milion de euro), dar si opt familii care au contractat apartamente in acest complex. Printre ele, cumparatori speculativi, care, in 2007 si 2008, au achizitionat mai multe locuinte la Asmita Gardens sperand ca valoarea acestora va creste.

Deficiente constatate dupa receptia autoritatilor

Trebuie spus ca, in apararea judecatoreasca redactata de avocatii Asmita Gardens, sunt consemnate note ale Gardiner&Theobald, semnaland faptul ca, pe santierul Strabag, remedierea viciilor de executie a trenat pana dincolo de momentul receptiilor oficiale, parafate de ISC. De exemplu, pe 23 septembrie 2008, Gardiner&Theobald observa primele crapaturi in peretii parcarii subterane din Faza 2 (turnurile T1-T4). Saptesprezece luni mai tarziu, in februarie 2010 - adica dupa receptia ISC - Gardiner &Theobald nota ca aceste crapaturi nu fusesera remediate de Strabag.

Un alt exemplu: pe 30 septembrie 2008, Gardiner&

Theobald observa ca "au aparut crapaturi verticale in zidurile si in radierul parcarii Fazei 1 (turnurile T5-T7)". Un an mai tarziu, situatia era neschimbata: "Crapaturile nu au fost remediate nici pana pe 6 octombrie 2009 (n.r. - la 4 luni dupa receptia ISC)".

Defecte structurale majore la turnul T4

Chiar si cand erau efectuate, unele dintre lucrarile de remediere trebuiau reluate. Pe 16 octombrie 2008, Gardiner&Theobald transmitea constructorului: "Noi defecte au fost gasite la etajele 5 si 6 ale turnului T4. Referitor la acelasi turn, reparatiile efectuate la primul subsol sunt de o calitate inacceptabila".

Pe 8 octombrie 2008, au fost semnalate "defecte structurale majore" la etajul 10 al turnului T4, "defecte care afectau integritatea intregii cladiri". "Nu doar ca Strabag a ignorat avertizarile prin care i se cerea sa imbunatateasca lucrarile la turnul T4 pana la un nivel calitativ acceptabil, dar calitatea lucrarilor a scazut. Lucrarile de betonare la etajul 10 al turnului T4 au fost suspendate de pe 8 octombrie 2009 pana astazi (n.r. - iulie 2010, la opt luni de la receptia ISC)" - au scris reprezentantii Asmita Gardens.

"Reparatiile nu ar fi fost posibile"

Defectele de betonare par sa se fi cronicizat pe santier. Pe 8 iulie 2008, Gardiner&Theobald transmitea Strabag ca imbinarile zidurilor sunt inclinate din cauza turnarii incorecte a betonului intre etajele 5 si 10 ale turnului T1.

Inginerul Bjarne Virenfeldt, cel care a studiat "jurnalul" scris al santierului, spune: "Multe dintre plangerile Gardiner&Theobald sunt de o asa natura incat lucrarile de reparatie nu ar fi fost posibile. Totusi, din documentele consultate, reiese cumva ca aceste reparatii au fost facute. Eu nu am vazut, insa, dovezi care sa ateste ca reparatiile au fost specificate, documentate si verificate cu acuratete".

"Fiecare element de structura a fost inspectat"

In ciuda acestor date, compania Strabag isi apara lucrarea: "Calitatea lucrarilor nu este in niciun caz slaba. Am indeplinit si am respectat toate specificatiile si nivelurile de calitate indicate de client (n.r. - Asmita Gardens) prin intermediul Inginerului (n.r. - Gardiner&Theobald). Lucrul acesta e dovedit de trecerea perioadei de garantie atat la Faza 1 a proiectului (n.r. - turnurile T5, T6 si T7), cat si la Faza 2 (n.r.-turnurile T1, T2, T3 si T4). () Fiecare element de structura a fost inspectat inainte de turnarea betonului, de catre dirigintele de santier si de propriul nostru management al calitatii. Pe baza acestor inspectii, au fost pregatite si semnate toate documentele (n.r. - de receptie) de catre proiectantul structurii de rezistenta, Inspectoratul de Stat in Constructii, Primarie si alte autoritati".

Virenfeldt: "Nu stiu daca turnurile sunt sigure"

Bjarne Virenfeldt spune: "Eu nu pot afirma ca aceste cladiri sunt sigure sau nu sunt sigure. Nu cunosc acest lucru. Raportul meu demonstreaza doar ca antreprenorul Strabag a prestat o munca mult sub asteptari pe acest santier. Daca Gardiner&Theobald aduce dovezi ca lucrarile de reparatie au fost verificate cu minutiozitate - si isi asuma responsabilitatea pentru aceste dovezi - atunci cladirile pot fi locuite. Daca nu aduce dovezi, atunci trebuie facuta o expertiza care sa verifice felul in care reparatiile au fost efectuate. Vorbim de lucrari de reparatie masive, foarte mari, care ar fi trebuit facute".

Adrian Rosca, inginerul care a coordonat echipa Gardiner&Theobald de pe santierul celor sapte zgarie-nori si cel care a semnat, pe durata lucrarilor, notificarile trimise Strabag, nu a raspuns intrebarilor transmise de "Adevarul".

Lucrarile continua si azi

Ca amanunt, turnurile T1-T4 nu sunt complet finalizate nici astazi, desi, potrivit contractului incheiat initial intre Asmita Gardens si Strabag, acestea ar fi trebuit receptionate in martie 2009. Primii locatari s-au mutat aici abia cu cateva luni in urma. Avocatul Remus Borza (39 de ani) - patron al firmei Euro Insol, administratorul judiciar numit de instanta la complexul celor sapte zgarie-nori dupa declansarea procedurii de insolventa - spune ca Strabag mai trebuie sa efectueze lucrari de contravaloarea sumei de 1 milion de euro - suma pe care Borza s-a angajat sa o plateasca.

94 de milioane de euro a costat pana acum complexul imobiliar Asmita Gardens.

Un senator indian si mister Rosapepe

Numele si ideea care au ridicat din pamant cele sapte turnuri ale Asmita Gardens isi au originea la periferia nordica a Mumbaiului - in apropiere de Marea Arabiei - acolo unde un politician indian, Muzaffar Hussain (45 ani), patroneaza grupul de investitii imobiliare "Asmita" (pe romaneste, "Respectul de sine"). Muzaffar e miliardar in rupii si ocupa demnitatea de senator in parlamentul statului Maharashtra, al doilea ca marime al Indiei - stat a carei resedinta administrativa se afla la Mumbai.

Patronul Asmita si-a inceput prospectiunile pe piata imobiliara din Romania in 2004. Un an mai tarziu, a cumparat cele 2,7 hectare situate la intersectia Splaiului Unirii cu Soseaua Mihai Bravu si a comandat firmei Westfourth Arhitecture proiectul celor sapte zgarie-nori. Pe teren a platit 14 milioane de euro, pe proiect si autorizatii - 2 milioane de euro. Arhitectul Calin Negoescu isi aminteste: "Investitorul indian venea foarte des la Bucuresti. Ne-a intrebat cate blocuri cu 20 de etaje pot fi construite pe terenul pe care il achizitionase.

I-am spus ca sapte, dar l-am convins sa nu le facem pe toate de cate 20 de etaje, ci in forma actuala, cinci turnuri cu cate 17 etaje, un turn cu 21 de etaje si un turn cu 25 de etaje". In 2006, Muzaffar Hussain a hotarat sa-si injumatateasca efortul financiar si a vandut 50% din viitorul complex rezidential catre un vehicul de investitii administrat de Charlemagne Capital - companie specializata in managementul de active pe pietele emergente: Africa, Asia, Europa de Est, America de Sud.

Prezenta Charlemagne Capital in Romania

Vehiculul de investitii administrat de Charlemagne Capital catre care Muzaffar a vandut 50% din Asmita Gardens se numeste European Convergence Development Company (ECDC). Este inregistrat in Insula Man si isi deruleaza operatiunile din Romania prin subsidiare deschise in Cipru. Specializat in dezvoltari imobiliare, ECDC are participatii in mallurile Era Shopping Park Oradea si Era Shopping Park Iasi.

De asemenea, detine 40% din cladirea bucuresteana de birouri Euro Tower, 100% din proiectul unui centru comercial in Baneasa si a detinut, pana la declansarea procedurii de insolventa, 50% din Asmita Gardens. Un alt vehicul de investitii prin care Charlemagne Capital e prezent in Romania se numeste European Convergence Property Company (ECPC). Acesta e specializat in cumparari speculative de cladiri de birouri. Intre 2005 si 2007 a cumparat si a vandut PGV Tower (Piata Vitan), Construdava (Pipera) si turnul Millenium Building (de langa Biserica Armeneasca).

Diplomatul ajuns senator in Maryland

Atat ECDC cat si ECPC il au in consiliul director pe James Rosapepe (60 de ani) - ambasadorul SUA la Bucuresti intre 1998 si 2001. Este un job pe care fostul diplomat - in prezent, senator in parlamentul local al statului Maryland - il face de peste Ocean, rotunjindu-si castigurile anuale cu 45.000 de euro. Pana astazi, sumele de bani pe care le-a primit pentru aceasta pozitie s-au ridicat la aproximativ 270.000 de euro, incepand cu anul 2005 (pentru ECPC) si anul 2006 (pentru ECDC).

Fostul ambasador nu a dorit sa intre in dialog cu "Adevarul", pentru a detalia contributia sa la strategia afacerilor derulate de Charlemagne in tara noastra. Raspunzand la telefon, secretara lui, Caroline, l-a dat de doua ori disparut. "Stiu intrebarile pe care i le-ati adresat, am vazut e-mail-ul. L-a vazut si el. E foarte ocupat Tot ce pot sa fac e sa i-l mai pun inca o data in fata Cine stie, probabil ca nu vrea sa va raspunda", a spus femeia. Nici Muzaffar Hussain sau reprezentantul acestuia, James Anthony Maliyl (46 de ani), nu a dat vreun raspuns la e-mail-urile trimise de reporterul "Adevarul".» vezi articolul original


sursa:


 

Cele mai noi articole
» Cum sa iti amenajezi casa in stil rustic » Casele viitorului: cum arata locuintele ecologice construite sub apa » Cum arata bucataria visurilor tale? » 46% din familiile romanesti traiesc in locuinte supraaglomerate » Casa Dansatoare, cladirea inedita din Praga » Prima Casa va fi exclusa din legea Darii in Plata » Darea in plata, adoptata de Senat! Prima Casa a fost inclusa! » Statul vinde imobile in centrul Capitalei » Peste 500 de locuinte premium din Bucuresti vor fi gata pana la finalul anului 2017 » Nu se va mai putea construi pe spaiile verzi dintre blocuriStiri imobliare Asmita: zgarie-nori cu picioare de lut