Vrei sa faci un credit prin Prima Casa? Iata care sunt cheltuielile suplimentare - imobiliare


Vrei sa faci un credit prin Prima Casa? Iata care sunt cheltuielile suplimentare

Imprimare E-mail
14 mai 2012

Daca te-ai hotarat sa-ti cumperi o locuinta prin programul Prima Casa, pe langa avansul minimi de 5% pe care trebuie sa-l platesti, trebuie sa iei in calcul si alte cheltuieli aditionale.

Specialistii de la imobiliare.ro iti arata care sunt acestea.

Uite o lista a acestor costuri suplimentare, luand in calcul, spre exemplificare, un credit in valoare de 57.000 de euro.
1. Depozitul colateral constituit la banca, ce cuprinde trei rate de dobanda (acestea nu sunt egale, ci mai mici decat primele trei rate lunare, ele acoperind doar dobanda datorata bancii). La Banca Romana de Dezvoltare (BRD), spre exemplu, valoarea acestui depozit se ridica la aproximativ 630 de euro pentru un imprumut de 57.000 de euro.

2. Comisionul de 0,49% din valoarea garantiei catre Fondul de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM). Luand in calcul imprumutul maxim (co)garantat de catre stat pentru locuintele finalizate, este vorba de o suma de aproape 140 de euro. Comparativ cu etapele precedente ale programului guvernamental, cand Guvernul garanta intregul imprumut acordat de catre banca, aceasta suma este redusa la jumatate, dat fiind ca statul imparte acum riscul cu banca. Este bine sa stii ca acest comision catre FNGCIMM va trebui sa-l platesti in fiecare an pana la rambursarea creditului. Partea buna este ca el scade gradual, odata cu diminuarea soldului creditului.

3. Evaluarea imobilului. Majoritatea bancilor au o lista cu evaluatori agreati, iar unele iti permit chiar sa-ti alegi evaluatorul pe cont propriu. Costurile variaza, in mod firesc, dar se situeaza undeva in jur de 80-100 de euro, in functie de caz.

4. Asigurarea imobilului. Pentru un credit contractat la BRD, spre exemplu, o astfel de polita are un cost de circa 80 de euro. Si asigurarea va trebui sa o platesti in fiecare an, fie integral, fie in transe, in functie de conditiile fiecarei banci.

5. Cheltuielile notariale cantaresc cel mai greu in bugetul de cheltuieli aditionale pe care va trebui sa ti-l faci pentru a face o achizitie prin Prima Casa. Acestea pot ajunge la circa 700 de euro sau chiar mai mult, in functie de valoarea imobilului (nu cea a tranzactiei, ci valoarea de evaluare din grila notarilor). Aceste cheltuieli includ incheierea antecontractului (ce costa, de obicei, sub 100 de euro), intabularea, precum si onorariul notarului. Este bine sa stii ca aplicantii la programul guvernamental beneficiaza de anumite reduceri la aceste taxe notariale si sa faci uz de acestea.» vezi articolul original


sursa:


 

Cele mai noi articole
» Cum sa iti amenajezi casa in stil rustic » Casele viitorului: cum arata locuintele ecologice construite sub apa » Cum arata bucataria visurilor tale? » 46% din familiile romanesti traiesc in locuinte supraaglomerate » Casa Dansatoare, cladirea inedita din Praga » Prima Casa va fi exclusa din legea Darii in Plata » Darea in plata, adoptata de Senat! Prima Casa a fost inclusa! » Statul vinde imobile in centrul Capitalei » Peste 500 de locuinte premium din Bucuresti vor fi gata pana la finalul anului 2017 » Nu se va mai putea construi pe spaiile verzi dintre blocuriStiri imobliare Vrei sa faci un credit prin Prima Casa? Iata care sunt cheltuielile suplimentare