Cu ce ajuta scutirea de impozit la Prima Casa - imobiliare


Cu ce ajuta scutirea de impozit la Prima Casa

Imprimare E-mail
31 mai 2012

Propunerea legislativa care prevede scutirea de la plata impozitelor a persoanelor fizice care acceseaza programul Prima Casa este "o masura tardiva, cu iz electoral", spun expertii imobiliari.

Un grup de senatori si deputati au propus modificarea Codului Fiscal astfel incat, persoanele fizice care au achizitionat o locuinta prin Programul "Prima Casa" sa fie scutite de la plata impozitului pe cladiri pe o perioada de 10 ani. Propunerea legislativa a fost adoptata tacit de Senat, fara sa fie dezbatuta si votata in plen.

In expunerea de motive, initiatorii motivau o astfel de decizie prin faptul ca masuri similare sunt aplicate in tari europene precum Franta Belgia si Marea Britanie.

"Impactul financiar asupra bugetelor locale nu este semnificativ, dar pe termen mediu si lung aceasta masura va avea chiar un impact pozitiv, prin incurajarea familiilor in achizitionarea de noi locuinte. Din studiul legislatiei europene a rezultat faptul ca sunt stipulate masuri prin care persoanele care achizitioneaza o prima locuinta sunt scutite de la plata impozitului pe cladiri, pe o perioada de timp (legislatia Frantei, Belgiei, a Marii Britanii)", mentioneaza parlamentarii in expunerea de motive.

55.000 de credite in trei ani

Pana in luna februarie a acestui an, au fost cumparate prin programul guvernamental "Prima Casa", aproximativ 55.000 de locuinte. Si cum programul a demarat in a doua jumatate a anului 2009, inseamna ca in medie au fost acordate anual 18.000 de credite pentru cumpararea de locuinte.

La un nivel mediu al impozitului de 1.500 lei/an/apartament, rezulta ca pe ansamblul intregii tari, impactul asupra bugetelor locale, prin neachitarea impozitului ar fi de aproape 27 milioane lei.

Ce spun insa initiatorii legii? Mircia Giurgiu, deputat independent sustine ca propunerea a fost initiata in urma ci cateva luni si nu a existat niciun substrat electoral.

"Am 300 de propuneri de proiecte legislative si nu-mi aduc aminte exact cand am promovat initiativa pentru Prima Casa. Sunt probabil 2-3 luni in urma. Ne-am gandit doar ca cei care achizitioneaza apartamente prin acest program sunt multi tineri, foarte multi bugetari si orice suma pe care tinerii ar putea sa o economiseasca este binevenita.

Proiectul urmeaza sa intre in dezbatere la comisii, apoi in Plen. Cel mai probabil, prin septembrie, legea ar putea fi adoptata", sustine deputatul Mircia Giurgiu.

Cand se termina Prima Casa?


Expertii imobiliari spun insa ca masura scutirii de impozit pentru Prima Casa este una tardiva in conditiile in care plafonul alocat pentru acest an s-ar putea epuiza pana in toamna si, mai mult, aceasta ar putea fi ultima editie a programului cu garantii guvernamentale pentru cumpararea e case.

Masura creeaza discriminare si produce turbulente prin noi exceptii la Codul Fiscal, a declarat economistul Radu Zilisteanu.

"Statul ar fi trebuit sa acorde alte facilitati si nu sa aplice iarasi exceptii la Codul Fiscal. Scutirea de impozit pe zece ani pentru casele cumparate prin Prima Casa este masura tardiva, politica si cu iz electoral. Din punct de vedere fiscal creeaza distorsiuni si in general, nu ar mai trebui date exceptii peste excepti la Codul Fiscal ci ar trebui acordate alte tipuri de facilitati", a mai mentionat Radu Zilisteanu.Sursa: vezi articolul original

 

Cele mai noi articole
» Cum sa iti amenajezi casa in stil rustic » Casele viitorului: cum arata locuintele ecologice construite sub apa » Cum arata bucataria visurilor tale? » 46% din familiile romanesti traiesc in locuinte supraaglomerate » Casa Dansatoare, cladirea inedita din Praga » Prima Casa va fi exclusa din legea Darii in Plata » Darea in plata, adoptata de Senat! Prima Casa a fost inclusa! » Statul vinde imobile in centrul Capitalei » Peste 500 de locuinte premium din Bucuresti vor fi gata pana la finalul anului 2017 » Nu se va mai putea construi pe spaiile verzi dintre blocuriStiri imobliare Cu ce ajuta scutirea de impozit la Prima Casa