Inca 10.000 de romani isi pot lua "Prima Casa 4" - imobiliare


Inca 10.000 de romani isi pot lua "Prima Casa 4"

Imprimare E-mail
06 iunie 2012

Ministerul Finantelor va suplimenta cu 200 de milioane de euro plafonul de garantii pentru programul guvernamental "Prima Casa 4".

Vesti bune pentru romanii care vor sa-si cumpere o locuinta prin credite "Prima Casa" garantate in proportie de 50% de stat. Dupa ce doua banci si-au epuizat deja plafonul de garantii, iar celelalte au anuntat ca resursele alocate programului guvernamental sunt pe terminate, Ministerul Finantelor a propus ieri suplimentarea sumelor alocate institutiilor bancare inscrise in "Prima Casa 4".

Finantele au initiat o hotarare, aprobata in sedinta de ieri a Guvernului, prin care plafonul de garantii va fi suplimentat cu 200 de milioane de euro. Avand in vedere ca valoarea medie a unui credit "Prima Casa" este de aproximativ 40.000 de euro, iar statul garanteaza 50% din valoarea acestuia, din garantiile care vor fi date pentru suplimentarea plafonului vor putea fi acordate aproximativ 10.000 de imprumuturi.

Garantiile, doar pentru 2012

Doar bancile care si-au epuizat plafonul de garantii vor putea accesa noi sume din suplimentare, iar banii vor putea fi folositi doar pentru 2012. "Toate bancile care epuizeaza plafonul pot cere suplimentarea garantiilor din sumele puse la dispozitie de Ministerul Finantelor. Doar cele inscrise in program pot solicita, iar garantiile vor putea fi utilizate doar in acest an", a declarat pentru "Adevarul" Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

"Garantiile se acorda in baza protocoalelor incheiate de finantatorii cu FNGCIMM, in conditiile impartirii in mod egal a riscurilor si a pierderilor intre statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, prin FNGCIMM si finantatori", se arata in hotararea de guvern initiata de Ministerul Finantelor.

Bancile inscrise in program au obligatia de a notifica FNGCIMM si Ministerul Finantelor Publice cu privire la intentia de a solicita alocarea de sume din plafonul pentru 2012 cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de data la care estimeaza ca vor acorda garantii pana la limita plafonului reutilizat.

In termen de 10 zile calendaristice de la data primirii notificarii, Fondul solicita acordul Ministerului Finantelor Publice privind alocarea de sume din plafonul de 200 de milioane de euro.

2
este numarul bancilor care au epuizat plafonul de garantii alocat de stat pentru "Prima Casa".

Conditiile programului

Programul "Prima Casa" a fost lansat in vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpararii unei locuinte de maxim 60.000 de euro si, incepand din 2010, in limita a 70.000 euro pentru locuinte cu lucrari inca neincepute si de cate 75.000 de euro pentru case noi cumparate de persoane organizate in asociatii.

In primavara lui 2011, Guvernul a decis ca garantia statului sa fie redusa la jumatate, iar in program sa fie incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 de metri patrati. Avansul minim pentru creditele "Prima Casa" este de 5%, iar dobanda imprumuturile in euro este cel mult egala cu EURIBOR la trei luni + 4%, iar cea la creditele in lei - de maximum ROBOR la trei luni + 2.5%.» vezi articolul original


sursa:


 

Cele mai noi articole
» Cum sa iti amenajezi casa in stil rustic » Casele viitorului: cum arata locuintele ecologice construite sub apa » Cum arata bucataria visurilor tale? » 46% din familiile romanesti traiesc in locuinte supraaglomerate » Casa Dansatoare, cladirea inedita din Praga » Prima Casa va fi exclusa din legea Darii in Plata » Darea in plata, adoptata de Senat! Prima Casa a fost inclusa! » Statul vinde imobile in centrul Capitalei » Peste 500 de locuinte premium din Bucuresti vor fi gata pana la finalul anului 2017 » Nu se va mai putea construi pe spaiile verzi dintre blocuriStiri imobliare Inca 10.000 de romani isi pot lua "Prima Casa 4"